Merele
Merele întregi sunt un aliment extrem de sănătos, dar sucul de mere are si el avantaje.
Când merele sunt smulse, calitatea lor hidratantă este maximizată, iar unii compuși ai plantelor sunt păstrați.
Iată 4 beneficii ale consumului de suc de mere.
1. Sprijină hidratarea
Sucul de mere este 88% apă și are un gust bun. Acest lucru îl face ușor de consumat, în special pentru cei bolnavi și cu un risc crescut de deshidratare.
De fapt, unii pediatri recomandă suc de mere pentru copiii bolnavi care sunt ușor deshidratați și au cel puțin un an.
Într-un studiu asupra copiilor ușor deshidratați, cu diaree și vărsături, cei cărora li sa oferit suc de mere diluat au avut cu 6,5% mai puține șanse de a avea nevoie de lichide livrate prin vene decât cei cărora li sa administrat o băutură cu electroliți medicinali.
Deși băuturile cu electroliți sunt special formulate pentru a se rehidrata, unor copii nu le place gustul și nu le vor bea. Sunt, de asemenea, relativ scumpe.
Sucul de mere este o alternativă practică și plăcută atât pentru copii, cât și pentru adulți.
Asigurați-vă că beți suc diluat pentru a vă rehidrata, deoarece conținutul ridicat de zahăr al sucului complet poate atrage excesul de apă în intestin și poate agrava diareea, în special în timpul recuperării după boală.
În cazurile mai severe de deshidratare, se recomandă totuși băuturile electrolitice medicinale. Deși cantitatea de potasiu din sucul de mere este similară cu băuturile cu electroliți, are puțin sodiu, care se pierde și prin fluidele corporale atunci când ești bolnav.
2. Conține compuși vegetali benefici
Merele sunt bogate în compuși vegetali, în special polifenoli. În timp ce majoritatea acestor compuși se află în coajă, unii din pulpa de măr sunt reținuți în suc.
Acești compuși vegetali îți pot proteja celulele de inflamație și daune oxidative. Ambele procese sunt factori care stau la baza afecțiunilor cronice, inclusiv anumite tipuri de cancer și boli de inimă.
Într-un studiu, bărbații sănătoși au băut 2/3 de cană (160 ml) de suc de mere, apoi oamenii de știință le-au extras sângele. Daunele oxidative din sângele lor au fost suprimate în 30 de minute de la consumul sucului, iar acest efect a continuat până la 90 de minute.
Pentru mai mulți polifenoli, optați pentru suc tulbure, care conține pulpă, mai degrabă decât limpede, care are pulpa îndepărtată.
O analiză a constatat că sucul tulbure de mere avea cu până la 62% mai mulți polifenoli decât sucul limpede.
Majoritatea sucului de mere cumpărat din magazin are un aspect clar, ceea ce înseamnă că puteți vedea cu ușurință prin el. Soiurile organice sunt mai frecvent disponibile în formă tulbure.
3. Poate sprijini sănătatea inimii
Compușii vegetali, inclusiv polifenolii din sucul de mere pot fi deosebit de benefici pentru sănătatea inimii.
Polifenolii pot împiedica oxidarea colesterolului LDL (rău) și acumularea în arterele tale. Nivelurile mai mari de LDL oxidate sunt legate de un risc crescut de atac de cord și accident vascular cerebral.
Un studiu a observat că, atunci când adulții sănătoși au băut 1 1/2 cană (375 ml) de suc limpede de mere zilnic timp de 6 săptămâni, colesterolul lor LDL (rău) a fost cu 20% mai rezistent la oxidare comparativ cu începutul studiului.
În plus, atunci când femeile sănătoase au băut 1 1/4 cană (310 ml) de suc limpede de mere, activitatea antioxidantă a sângelui lor a crescut cu aproape 11% în decurs de 1 oră de la consumul sucului, comparativ cu o băutură placebo.
Această creștere a activității antioxidante înseamnă mai multă protecție potențială împotriva bolilor de inimă. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii umane pentru a confirma aceste beneficii pentru sănătatea inimii.
4. Îți poate proteja creierul pe măsură ce îmbătrânești
Studiile preliminare sugerează că sucul de mere poate sprijini funcția creierului și sănătatea mintală pe măsură ce îmbătrânești.
O parte din această protecție se poate datora activității antioxidante a polifenolilor găsiți în suc. Acestea vă pot proteja creierul de leziunile cauzate de molecule instabile numite radicali liberi.
Într-o serie de studii, șoarecilor mai în vârstă li s-a administrat zilnic suc de mere care era echivalent cu 2-3 căni (480-720 ml) pentru un om. Când șoarecii au consumat sucul timp de o lună, ei:
- au avut rezultate semnificativ mai bune la testele de memorie bazate pe labirint, comparativ cu un grup de control care nu a primit sucul.
- au menținut nivelurile creierului de acetilcolină, un mesager nervos care este important pentru memorie și sănătate mintală bună și care tinde să scadă odată cu îmbătrânirea,așa cum a fost cazul grupului de control din acest studiu.
- au suprimat o creștere a fragmentelor de proteină beta-amiloid din creier, care sunt asociate cu leziuni ale creierului în boala Alzheimer.
În plus, atunci când persoanele cu boala Alzheimer au băut 1 cană (240 ml) de suc de mere zilnic timp de 1 lună, simptomele lor comportamentale și mentale, cum ar fi anxietatea, neliniștea și convingerile false, s-au îmbunătățit cu 27%.